Συλλογή υπογραφών ενάντια στη νεοφασιστική κατασκήνωση

Πατήστε εδώ για να πάτε στη σελίδα συλλογής υπογραφών ενάντια στη κατασκήνωση των νεοφασισιστών

Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Η κατασκήνωση πρωτοσέλιδο στο Φιλελεύθερο

O Φιλελεύθερος σε άρθρο στη πρώτη σελίδα στην έκδοση της 30 του Μάη αναφέρει τα εξής σε σχέση με την κατασκήνωση των νεοφασιστών.

Θερμό καλοκαίρι αναμένεται ότι θα έχει η φοιτητική -κυρίως- νεολαία της Κύπρου αλλά και οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν το νεοναζιστικό κόμμα NDR της Γερμανίας και η νεοφασιστική οργάνωση Forsa Nouova της Ιταλίας, προχωρήσουν σε υλοποίηση της πρόθεσής τους να οργανώσουν κατασκήνωση στο Τρόοδος, με τη συνεργασία φασισιτικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε Κύπρο και Ελλάδα.

Την πρόθεσή τους για διοργάνωση της κατασκήνωσης ανακοίνωσαν στο Μιλάνο οι ηγέτες των νεοφασιστικών οργανώσεων NDR της γερμανίας και Forsa Nouova της Ιταλίας, οι οποίοι μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι στόχος τους θα είναι η «διαμαρτυρία για τις καταστραμμένες εκκλησίες στα κατεχόμενα» και τα «δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων». Η προηγούμενη προσπάθεια να οργανώσουν παρόμοια κατασκήνωση εκδηλώθηκε το 2005 στην Ελλάδα, όμως τα σχέδιά τους για το τότε «Φεστιβάλ του μίσους» (Hate wave festival) ναυάγησαν άδοξα, με τη δυναμική κινητοποίηση φοιτητικών κυρίως οργανώσεων. Παρόμοιες αντιδράσεις, προετοιμάζονται και στην Κύπρο. Φοιτητικές αλλά και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, σε μια κοινή προσπάθειά τους για ακύρωση των σχεδιασμών της NDR και της Forsa Nouova, έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί και μαζεύουν υπογραφές με στόχο την άσκηση πίεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να πάρει επίσημη θέση και να προχωρήσει σε απαγόρευση της κατασκήνωσης.

Οι προσπάθειες για ακύρωση της κατασκήνωσης άρχισαν ουσιαστικά τον περασμένο Μάρτιο με αποτέλεσμα τη σύγκλιση σύσκεψης φορέων στα μέσα του Απρίλη, στην οποία συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι για από κοινού αντιμετώπιση της κατάστασης. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη συμμετείχαν κυρίως εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών οργανώσεων όπως και δύο τουρκοκυπριακών. Ανάμεσα σε αυτές η ΕΔΟΝ, η ΝΕΔΗΚ, η ΝΕΔΗΣΥ, η ΕΔΕΝ, η Νεολαία Οικολόγων, η τουρκοκυπριακή πολιτιστική οργάνωση Baraka, το τουρκοκυπριακό κόμμα YKP (Κόμμα Νέα Κύπρος), η ΟΕΛΜΕΚ, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων, η ΕΚΑ Αγροτών και άλλοι. Η επόμενη σύσκεψη των οργανώσεων, αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Λευκωσία.
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΡΠΑΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

DE 8A PERASEI..

youth against nationalism είπε...

Είναι σίγουρα πολύ θετικό το γεγονός ότι το θέμα της πρόθεσης των φασιστών να διοργανώσουν κατασκήνωση στην Κύπρο το καλοκαίρι, έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στον τύπο.

Παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να προβούμε σε κάποιες διευκρινίσεις, ώστε να αποφευχθεί η ενδεχόμενη παραπληροφόρηση του κόσμου.

Οι οργανώσεις που προτίθενται να έρθουν στην Κύπρο είναι το NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands: Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας) και η Forza Nuova (Νέα Δύναμη, από τις σημαντικότερες νεοφασιστικές οργανώσεις της Ιταλίας).

Το 2005 στην Ελλάδα,τοπικοί φορείς, συντεχνίες, δήμοι και σχολεία ξεσηκώθηκαν ενάντια στη φασιστική πρόκληση. Μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και από κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας κοντά στους κατασκηνωτικούς χώρους που προτίθονταν να τους φιλοξενήσουν, κατάφεραν να ματαιώσουν την κατασκήνωση, που ονομαζόταν από τους φασίστες "Φεστιβάλ Μίσους"!!!

Παρόμοια εκστρατεία σχεδιάζουμε κι εδώ. Ήδη έχουμε πολύ θετική ανταπόκριση από αρκετούς φορείς, που αφορούν ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας κι όχι μόνο το φοιτητικό κόσμο, όπως συνέβαινε και στην Ελλάδα το 2005. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη σημειωθεί στο δημοσίευμα που παρατίθεται εδώ και θα συναντηθούμε την Πέμπτη ώστε να συζητήσουμε την περαιτέρω δράση μας. Οι υπόλοιποι είναι: η ΟΛΤΕΚ, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, η ΠΟΦΝΕ, η ΚΙΣΑ, η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό, η Εργατική Δημοκρατία, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, η Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών, το περιοδικό Ανατροπή, η φοιτητική κίνηση Κυπρίων φοιτητών στην Αθήνα "Ανατροπή"...

Lexi_penitas είπε...

Φίλοι της ΝΕΕ μετά από τη συνάντηση αναμένουμε ενημέρωση μέσω του μπλογκ