Συλλογή υπογραφών ενάντια στη νεοφασιστική κατασκήνωση

Πατήστε εδώ για να πάτε στη σελίδα συλλογής υπογραφών ενάντια στη κατασκήνωση των νεοφασισιστών

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

1ο αντιφασιστικό φεστιβάλ- Λευκωσία 14/7/2008

Την Δευτέρα 14/7 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο αντιφασιστικό φεστιβάλ στην Λευκωσία, οργανωμένο από τη Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό.


Συμμετείχαν οι περισσότερες αριστερές οργανώσεις και οργανώσεις μεταναστών της Κύπρου (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Κούρδοι και μετανάστες), στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας των φασιστών του χθες και το σήμερα, παζαράκι και παιδική γωνιά, καθώς και φαγητό και ποτό.


Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 6μ.μ. και συνέχισε με μεγάλη επιτυχία και πολύ κέφι ως τις 12 μ.μ.
Το επισκέφθηκαν πάνω 500 άτομα και στην ώρα αιχμής υπήρχαν 300 άτομα στον χώρο. Έκλεισε με 150 άτομα να χορεύουν και να τραγουδούν, διατεθειμένα να συνεχίσουν μέχρι το πρωί αν η αστυνομία δεν μας σταματούσε.


Οργανώσεις:


Οι οργανώσεις που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ της ΝΕΕ, ήταν η ΚΙΣΑ (Κίνηση για την Ισότητα και τον Αντιρατσισμό) το περιοδικό «Ανατροπή», η Νεολαία ΕΔΕΚ, η Νεολαία Οικολόγων, η «Εργατική Δημοκρατία», η πρωτοβουλία Kυπρίων φοιτητών «Ανατροπή», το τουρκοκυπριακό πολιτιστικό κέντρο «Baraka», το τουρκοκυπριακό κόμμα YKP – Νέα Κύπρος, ο Σύνδεσμος Κυπροκουρδικής Φιλίας, το τουρκοκυπριακό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου.


Παρόλο που είχαμε καλέσει και τη μεγαλύτερη αριστερή οργάνωση νεολαίας, την ΕΔΟΝ, αυτή δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας. Το γεγονός αυτό σημειώθηκε από τους συμμετέχοντες ακόμη και από μέλη τους οι οποίοι ήρθαν στο φεστιβάλ αλλά δεν ήξεραν ότι η οργάνωσή τους δεν συμμετείχε.


Το φεστιβάλ έδωσε την ευκαιρία για όλες τις οργανώσεις να παρουσιάσουν την δουλειά τους αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις. Συζητήθηκαν δηλαδή διάφορες δράσεις που θα μπορούσαν να οργανωθούν από κοινού στο μέλλον, ειδικά ανάμεσα σε Ε/κ, Τ/κ και Κούρδους καθώς και το πώς θα μπορέσουμε να καθιερώσουμε το φεστιβάλ σε ετήσια βάση.


Χαιρετισμοί


Στο φεστιβάλ πέρα από τη βασική ομιλία της Νεολαίας Ενάντια στον Εθνικισμό, απηύθυναν χαιρεισμούς η τουρκοκυπριακή πολιτιστική οργάνωση Baraka, ο Σύνδεσμος Κυπροκουρδικής Φιλίας, το Λατινοαμερικάνικο συγκρότημα και η Δήμαρχος Λευκωσίας.


Οι τοποθετήσεις των Ε/κ, Τ/κ, Λατίνων και Κούρδων είχαν ένα κοινό μήνυμα: μαζί παλεύουμε ενάντια στον φασισμό, μαζί παλεύουμε για την λύση του κυπριακού και την ειρήνη στο νησί. Το μήνυμα του φεστιβάλ δόθηκε: ενότητα η μόνη λύση για το νησί. Η Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη της ενότητας και της πάλης ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία.


Πρόγραμμα


Τα συγκροτήματα ήταν Ε/κ, Τ/κ, Λατινοαμερικάνων και Κούρδων και ενθουσίασαν το κοινό. Η ψυχή του χορού ήταν το λατινοαμερικάνικο συγκρότημα το οποίο κατάφερε να ξεσηκώσει όλους τους παρευρισκόμενους. Ιδιαίτερη παρουσία είχε το τ/κ συγκρότημα το οποίο έπαιξε τραγούδια κοινά (ε/κ, τ/κ) στα τούρκικα και ανέβηκε μια E/κ αυθόρμητα και τα έπαιξαν ντουέτο με ε/κ και τ/κ στίχους! Το συγκρότημα που ένωσε όμως όλο τον κόσμο ήταν το κουρδικό. Τα τραγούδια του χόρευαν E/κ, T/κ Kούρδοι και Λατίνοι μαζί κι έδωσαν την εικόνα στην πραγματική ενότητα που πρέσβευε το φεστιβάλ.


Ετήσιο φεστιβάλ


Πριν από το φεστιβάλ είχαμε διάφορες σκέψεις για τη μετατροπή του σε ετήσιο θεσμό. Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε είναι πια κοινή πεποίθηση όλων ότι πρέπει να το κάνουμε ετήσιο. Και μάλιστα στην ίδια ημερομηνία (14/7), παραμονή της επετείου του πραξικοπήματος των ακροδεξιών-χουντικών (15 Ιούλη), που άνοιξε τις πόρτες στην τουρκική εισβολή, τον πόλεμο και τη διχοτόμηση της Κύπρου το 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια: